Zamrzavanje firme

ZAMRZAVANJE FIRME - STAVLJANJE FIRME U STANJE MIROVANJA

Ako tražite efikasan način da stavite svoju preduzetničku firmu u stanje mirovanja, ne tražite dalje.
Naša agencija je specijalizovana za proces zamrzavanja firme.

ZAMRZAVANJE PREDUZETNIKA

5.000 dinara
 • Izrada dokumentacije za mirovanje firme
 • Provera da li postoji zabrana Poreske uprave za stavljanje firme u stanje mirovanja
 • Predaja dokumenata za mirovanje u APR
 • Uplata takse APR-a za mirovanje firme
 • Rešenje APR o prekidu obavljanja delatnosti preduzetnika
 • Posebna usluga za Paušalce – preuzimanje poreskog rešenja o zamrzavanju firme sa portala Eporezi
PREDUZETNIK
Businessman with laptop.

ZAŠTO STAVITI FIRMU U MIROVANJE SA NAMA?

 • Kompletna administrativna usluga

  Stavljanje firme u stanje mirovanja može biti komplikovan proces, posebno kada su u pitanju administrativni zadaci. Uz nas, više nećete morati da gubite vreme na šalterima ili se brinete oko administrativnih procedura. Mi ćemo preuzeti sav teret birokratskih procesa i obaviti sve umesto vas.

 • Stručnost i iskustvo

  Naš tim iskusnih stručnjaka garantuje da će ceo proces biti vođen stručno i pažljivo. Sa preko 1.000 uspešno završenih zamrzavanja preduzetničkih firmi, mi vam pružamo sigurnost da ćete imati profesionalnu podršku tokom celog procesa.

 • Brzina i efikasnost

  Brzina je ključ. Naša agencija je specijalizovana za brzo i efikasno zamrzavanje firmi u Srbiji. Mi ćemo se postarati da sve bude završeno u najkraćem mogućem roku.

KAKO FUNKCIONIŠE NAŠA USLUGA?
1. Korak

Savetovanje

Proces započinje kroz razgovor sa našim stručnjacima. Saslušaćemo vaše potrebe i ciljeve vezi sa stavljanjem firme u stanje mirovanja kako bismo kreirali personalizovan plan zamrzavanja.

2. Korak

Sveobuhvatna administrativna usluga

Mi preuzimamo kontrolu nad svim administrativnim aspektima procesa. Pripremamo dokumentaciju, podnosimo prijave i obavljamo sve formalnosti umesto vas.

3. Korak

Brzo i sigurno zamrzavanje

Vaša firma će biti u stanju mirovanja onoliko dugo koliko želite, bez brige o administraciji ili zakonima.

RADIMO SA KLIJENTIMA IZ CELE SRBIJE

Bez obzira na to gde se nalazite u Srbiji, mi smo tu da Vam pomognemo. Da bi ste privremeno prekinuli delatnost svoje preduzetničke firme nije potrebno da dolazite kod nas. Ceo postupak zamrzavanja firme uspešno završavamo elektronski ili putem pošte.

Za klijente iz BEOGRADA – Postoji mogućnost dolaska na adresu po Vašem izboru.

GARANTUJEMO ZA NAŠ RAD

Garantujemo Vam da nećete morati da čekate u redovima i na šalterima, nećete morati da razmišljate da li ste dobro popunili dokumentaciju i da li Vam fali neki papir. Naš stručni tim preuzima sve ove brige umesto Vas.

Ne samo da ćemo Vam uštedeti mnogo vremena, već Vam garantujemo da će zamrzavanje Vaše firme biti uspešno završeno. Ukoliko APR iz formalnih razloga odbije zahtev za privremeni prekid delatnosti firme, mi ćemo snositi sve troškove za ponovni postupak.

USLOVI ZA ZAMRZAVANJE FIRME

Da bi smo mogli da zamrznemo vašu preduzetničku firmu bitno je da firmi nije oduzet PIB i da nije u postupku poreske kontrole.

Zamrzavanje firme
Pogledajte šta naši klijenti kažu o nama

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas odmah!

Tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja u vezi sa zamrzavanjem firme.

Bez obzira da li su u pitanju porezi, dokumentacija ili bilo koja druga tema - možete se osloniti na naše stručno znanje i iskustvo.

ZAKAŽITE BESPLATNE KONSULTACIJE
NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

Zamrzavanje DOO firme nije moguće. Opcija stavljanja firme u mirovanje moguća je samo za preduzetnike.

Za DOO možete da pokrenete proces LIKVIDACIJE FIRME.

 

Zamrzavanje preduzetničke radnje ili agencije podrazumeva privremeni prekid obavljanja delatnosti odnosno poslovanja, usled čega se prekida obračunavanje poreza i doprinosa za preduzetnika u tokom perioda mirovanja. 

To podrazumeva da preduzetnik dok je njegova firma u mirovanju ne može obavljati svoju delatnost i izdavati fakture za svoje proizvode ili usluge.

Privremeni prekid obavaljanja delatnosti  može se registrovati u bilo kom trenutku pa i odmah po otvaranju preduzetničke radnje ili agencije.

Registracija privremene odjave preduzetnika kod APR traje 3-6 radnih dana.

Postupak u APR-u je isti za sve preduzetnike bez obzira da li je reč o preduzetniku paušalcu ili preduzetniku koji vodi poslovne knjige.

 

Može se staviti u mirovanje preduzetnička firma iako postoje dugovi prema poreskoj upravi za poreze i doprinose.

Naime,  prilikom registracije prekida poslovanja APR ne vrši proveru da li preduzetnik ima neizmirene obaveze prema Poreskoj upravi i Upravi javnih prihoda.

 
 

Ukoliko je preduzetniku oduzet PIB nije moguće registrovati mirovanje tj prekid obavljanja delatnosti. Da bi se preduzetnička radnja stavila u stanje mirovanja potrebno je prvo pokrenuti postupak vraćanja PIB-a kod Poreske Uprave. Tek nakon vraćanja PIB-a moguće je staviti firmu u mirovanje.

Takođe, ukoliko je pokrenut postupak poreske kontrole preduzetnika od strane Poreske uprave nije moguće staviti firmu u stanje mirovanja sve do okončanja postupka kontrole.

Preduzetnik može ostatati  neograničeno dugo u statusu mirovanja, tj. sve  do ponovne prijave nastavka obavljanja delatnosti. Ne postoje zakonska ograničenja po ovom pitanju.

Prema trenutno važećim propisima Republike Srbije ne postoji ograničenje u pogledu broja stavljanja firme u stanje mirovanja.

Drugim rečima, preduzetnička radnja ili agencija može tokom kalendarske godine neograničeni broj puta registrovati privremeni prekid ili nastavak obavljanja delatnosti.

Od 01.01.2023. godine, preduzetnici paušalci ne podnose poresku prijavu PPDG-1R u slučaju zamrzavanja paušalne firme.

APR nakon donošenja rešenja o zamrzavanju paušalne firme obaveštava Poresku upravu o tome i ona po automatizmu donosi Poresko rešenje o prekidu obavljanja delatnosti i daljoj naplati poreza i doprinosa. Ovo rešenje se u elektronskoj formi dostavlja preduzetniku paušalcu u poresko sanduče na portalu Eporezi.

Poreska prijava PPDG-1R  se podnosi jedino u slučaju da se preduzetnik paušalac odlučio za nastavak plaćanja doprinosa tokom perioda privremenog prekida delatnosti.

Međutim, preduzetnici koji vode poslovne knjige su u obavezi da podnesu elektronsku poresku prijavu PPDG-1S za zamrzavanje firme kako bi tim putem obavestili Poresku upravu da je došlo do privremenog prekida delatnosti.

Poslovni račun ostaje u funkciji. Preduzetnik koji je u statusu mirovanja može primati zaostale uplate po osnovu faktura koje je izdao pre zamrzavanja firme.

U toku mirovanja preduzetnika ne mogu se izdavati nove fakture niti primati prilivi po tim osnovima.

Preduzetnik paušalac koji je stavio firmu u mirovanje može da podiže novac sa računa firme i nakon što je privremeno prekinuo delatnost. Važe ista pravila za paušalno oporezovane preduzetnike kao kada je firma aktivna.

Kada preduzetnik stavi firmu u stanje mirovanja nema obavezu plaćanja poreza i doprinosa od datuma koji je registovao u APR-u kao datum privemenog prekida obavljanja.

Međutim, preduzetnik koji je zamrzao svoju firmu može na svoj zahtev da nastavi da plaća doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje, i u tom slučaju je dužan da o tome obavesti Poresku upravu o tome podnošenjem odgovarajuće elektronske poreske prijave.

Preduzetnik može da nastavi da plaća doprinose i za vreme privremenog prekida o čemu je dužan da obavesti Poresku upravu podnošenjem odgovarajuće elektronske poreske prijave (za paušalce se podnosi poreske prijava PPDG-1R a za preduzetnike knjigaše poreska prijava PPDG-1S).

Međutim, ako se preduzetnik opredeli da plaća doprinose i za vreme dok je firma u mirovanju moraće da plaća i doprinos za PIO i doprinos za zdravstveno osiguranje.

To znači da preduzetnik ne može da se opredeli da plaća samo doprinos za zdravstveno osiguranje bez plaćanja doprinosa za PIO. U obavezi je da plaća oba doprinosa.

Ukoliko preduzetnik registruje prekid obavljanja delatnosti, a ne opredeli se za nastavak plaćanja doprinosa, neće imati pravo na zdravstveno osiguranje po isteku perioda na koji je zdravstvena kartica bila overena.

Međutim, preduzetnik može da se opredeli da plaća zdravstveno osiguranje kao fizičko lice i to podnošenjem zahteva nadležnoj filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Preduzetnik koji zamrzne svoju preduzetničku radnju ne može se prijaviti na evidenciju nezaposlenih lica kod Nacionalne službe za zapošljavenje sve dok potpuno ne ugasi svoju firmu.

Nacionalna služba za zapošljavanje ne prihvata mirovanje firme kao osnov za prijavu na evidenciju nezaposlenih i eventualnu prijavu za novčanu naknadu.

Aktiviranje preduzetničke firme (odmrzavanje firme) koja je bila u mirovanju se registruje na sličan način kao i zamrzavanje firme.

Za detalje o postupku odmrzavanja firme posetite stranicu ODMRZAVANJE FIRME.

Sajt zatvaranjefirme.rs koristi kolačiće da poboljša Vaše korisničko iskustvo. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa korišćenjem kolačića i politikom privatnosti našeg sajta.